dietetyk 2017Dnia 23.02.17 r. dzieci z grupy ,,Leśnych Duszków’’ gościły Panią Urszulę Hϋbner, która zaciekawiła przedszkolaków tematem kiełkowania nasion jako alternatywą dla żywności przetworzonej, wzbogacanej substancjami chemicznymi czy konserwantami.
Dowiedzieliśmy się, że kiełki znane oraz stosowane jako żywność i lek były już w Starożytnych Chinach. Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, jednak szybko zdobywają sobie popularność – szczególnie wśród wegetarian.
W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Kiełki nasion są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Są również mniej kaloryczne od samych nasion i produktów z nich wytwarzanych.
Dziękujemy Pani Urszuli za ciekawą lekcję.

Perfect Facebook Like Box Sidebar

Friday the 9th. . Joomla 3.0 Template.