10 czerwca nasza klasa 2b udała się do Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw „Vortumnus” w Skołyszynie. Naszą przewodniczką była mama Paulinki, która oprowadziła nas po zakładzie, ciekawie i szczegółowo opowiedziała nam na czym polega praca osób na poszczególnych stanowiskach oraz jak powstają przetwory owocowo – warzywne. Zanim jeszcze przystąpiliśmy do zwiedzania, aby zachować zasady bezpieczeństwa i higieny, założyliśmy jednorazowe fartuchy oraz czepki na głowę. Było przy tym dużo radości, bo wyglądaliśmy śmiesznie. Przemierzając ogromne pomieszczenia, mieliśmy okazję obejrzeć proces produkcji przetworów na skalę przemysłową. Już z zewnątrz budynek zrobił na nas duże wrażenie, zobaczyliśmy między innymi gigantyczną cysternę na cukier. Wewnątrz zakładu również nie brakowało wrażeń. Zaciekawiły nas różne urządzenia, które zastępują pracę ludzi, ogromne magazyny z gotowymi produktami, sposób obierania, krojenia, przetwarzania jabłek, nakładania produktów do pojemników, zamykania ich, etykietowania, transportowania itp.
Na zakończenie czekał na nas soczysty i chrupiący poczęstunek, dostaliśmy także torby z prezentami. Bardzo dziękujemy Pani Karolinie za zaproszenie i poświęcony nam czas!
W drodze powrotnej, dla ochłody i ostudzenia emocji, zjedliśmy lody na bieckim rynku. Pełni wrażeń i nowych doświadczeń wróciliśmy do szkoły.
Uczniowie kl. 2b,
wychowawczyni Anna Dykas