Od października br w naszej szkole realizowany jest już po raz trzeci program „Owoce w szkole”, który w Polsce skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
• świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
• świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
• soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
Łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez dziecko w I semestrze roku szkolnego 2013/14 wynosi 31.
Owoce i warzywa to źródło witamin!
M.Stelmach